AKTUALITY

Den dětí

Milé děti, vy, které teprve pobíráte základy abecedy, i vy, mladé slečny a dospívající mladíci, 1. červen je dnem právě vás všech.

Svátek, který by oslavoval děti, byl ustanoven již před 100 let v Turecku na 23. duben.

OSN v roce 1954 vyhlásila Světový den dětí na 20. listopad, kdy byla přijata Deklarace o právech dítěte (rok 1959) a ve stejný den v roce 1989 Úmluva o právech dítěte.

Datum 1. června jako den oslav dětí, které se u nás vžilo, bylo ustanoveno v roce 1949 Mezinárodní demokratickou federací žen a připomíná první konferenci zabývající se blahem dětí v roce 1925.

Přeji vám pevné zdraví. V současné době tohle přání není v žádném případě klišé, obsadilo první příčku na žebříčku životních hodnot. Přeji vám pestrou paletu velkých i drobných radostí, jež představují spokojenost, pohodu i úspěch. Přeji vám také, abyste nepřestávali toužit a ani si stanovit blízké či vzdálené cíle. Jejich postupné uskutečňování s pokorou k životu i empatií vůči ostatním vás posune o velký kus dopředu.

Přestože letošní oslavy Dne dětí nebudou doprovázeny zábavnými kulturními a sportovními atrakcemi, věřím, že prožijete příjemné chvíle.

Hodně štěstí!

Za ZŠ TGM Vimperk Dagmar Rückerová