AKTUALITY

Den Země

V pátek 23. dubna 2010 proběhl na naší škole již tradiční celoškolní projekt Den Země. Letošní ročník se konal ve spolupráci s Národním parkem Šumava, o přípravu a jeho realizaci se postarala Ing. Martina Kučerová se svými spolupracovníky. Místem konání byly zámecké arkády, zahrady vimperského zámku a arboretum, děti měly možnost navštívit také muzeum.

Pro žáky 1. – 6. ročníku bylo připraveno 13 stanovišť podle obtížnosti, jednodušší verzi absolvovali žáci 1. a 2. ročníků. Tématem projektu byly informace o Dni Země, NP Šumava, živočichové žijící na Šumavě, jejich hlasové projevy, stopy, potrava. Projekt neopomněl ani rostlinstvo Šumavy a práci s přírodním materiálem ve tvůrčí dílně.

Se všemi informacemi se děti seznámily díky mnoha vhodných a nápaditých pomůcek, které jsou ve vlastnictví NP Šumava a jsou využívány ve vzdělávacím středisku této organizace. Na všech stanovištích pracovali s dětmi zaměstnanci NP Šumava a studenti PF z Plzně, práce děti velice bavila a vhodnou formou se mnoho nového dověděly a naučily. Cely projekt vhodně zapadl do školního vzdělávacího programu ZŠ TGM Vimperk, jehož součást tvoří i tento celoškolní projekt.

Některé odpovědi žáků k hodnocení projektu:

Líbilo se mi lovení ryb, ten pán byl „srandovní“.

Všude to bylo dobré, ale ryba mi dvakrát spadla.

Líbilo se mi všude.

Tee-Pee bylo dobrý. Já jsem popletl rychlosti zvířat.

Jsem ráda, že jsme dostali medaili, je hezká.

Naše třída byla „nejlepší“. Tamtu tabulku jsme složili špatně, řetězec nám trval dlouho a ryb jsme vylovili nejmíň.

 

Kladně  se o celé akci vyjadřovali všichni vyučující  naší školy, oceňovali velmi dobrou přípravu a organizaci akce. Získané pracovní listy a všechny nové poznatky využijí při ekologické výchově a přírodopisu. Ke skvělé atmosféře přispělo i krásné počasí, takže se těšíme na další akci NP Šumava a mnohokrát děkujeme.

 

Pro žáky 7. – 9. tříd připravili vyučující pod taktovkou Olgy Lavičkové vlastní program. Velmi šikovní byli žáci 6. tříd, kteří pod mikroskopem sledovali stavbu listu, sedmáci se zabývali stromy a jejich tvary a plody, žáci 8. tříd za doprovodu Kateřiny Uhříčkové navštívili některé historické památky města. Žáci 9. ročníku zpracovávali téma NP Šumava a výsledek jejich práce je vystaven v prostorách budovy školy.

 

Již tradičně je součástí projektu Den Země úklid kolem školy po zimních měsících. Nutno říci, že téměř všechny třídy se této nepříliš atraktivní činnosti zhostily se ctí. Žáci pod vedením svých třídních učitelů zametali hřiště, uklízeli běžeckou dráhu, hrabali suchou trávu a listí, sbírali odpad, poskládali materiál a pracovali na školní zahradě.

 

Všem žákům i učitelům děkuji za to, že se osobně podíleli na zkrášlení prostředí kolem školy. Přála bych nám všem, aby nám to takhle pěkné vydrželo co nejdéle.

Dagmar Rückerová, ředitelka školy