AKTUALITY

Alej absolventů

Alej absolventů Strom byl v dávných kulturách i náboženstvích předmětem uctívání, měl a má důležitý duchovní význam. A tak lidé vysazovali stromové háje, kde se oddávali rozjímání. Postupně zjišťovali, že se odtud vracejí energičtější, a proto se ke stromům obracejí s touhou posílit svou energii i v době nemocí.

Kromě těchto dvou funkcí, duchovní a léčitelské, se připojuje i funkce odhalování tajemství moudrosti. Podle severské mytologie nejvyšší bůh Odin trpěl při své obětní jízdě na stromu 9 dní a nocí, aby získal největší tajemství moudrosti.

A tak není divu, že odbor životního prostředí přišel s podnětem, aby vimperští deváťáci zanechali po sobě ve městě památku. Všichni přece chceme být zdraví, plni energie a moudří.

Obě deváté třídy ZŠ TGM zasadily svůj strom v aleji absolventů 12. června 2017. Třídní učitelky Bohumila Sellnerová a Helena Jíňová připravily s 9. A a 9. B program, jenž pracovní atmosféru příjemně obohatil. Nechyběly citáty o stromech a přírodě, verše ani zpěv.

Přípravné práce sázení proběhly o dva dny dříve, chlapci pod vedením pana Karla Hercika, školníka ZŠ TGM, vykopali na označených místech jámy, odbor životního prostředí zajistil stromky, jež žákům pomáhala zasázet odborná firma. Sázení zahájil vedoucí odboru životního prostředí Ing. Josef Kotál se svou spolupracovnicí Ing. Tůmovou, pozdravit deváťáky přišel též místostarosta města Vimperk Lukáš Sýs, akce se účastnily také ředitelka ZŠ TGM Dagmar Rückerová a zástupkyně Dana Toušlová.

Věříme, že oba duby letní vyrostou ve zdravé a silné stromy!

Fotogalerii najdete zde.

Dagmar Rückerová