AKTUALITY

Exkurze 7.A na Soumarské rašeliniště

V úterý 22. června 2021 jsme celá třída vyrazili na třídní exkurzi. Sešli jsme se v 8 hodin na vlakovém nádraží, ze kterého jsme v 8:10 vyjeli směr Soumarský Most. V plánu jsme měli navštívit rašeliniště, rozhlednu a přilehlý kemp.

Hned jak jsme vystoupili z vlaku, naše kroky mířily k naučné stezce, která vypadala nádherně. Tu jsme prošli až k dřevěné rozhledně a cestou si pozorně přečetli texty na tabulích. Poté jsme soutěžili holky proti klukům, kdo si zvládl zapamatovat více. Z těchto informačních tabulí jsme se mohli například dozvědět, že rašelina se zde vyvíjela už od doby ledové, tedy přibližně devět tisíc let, nebo že těžba rašeliny tu skončila v roce 1998 a od tohoto roku dodnes probíhá revitalizace. V soutěži jsme ještě pokračovali i další den ve škole.

Na rozhlednu jsme vystoupali a udělali si zde společnou fotku. U rozhledny jsme se pak také nasvačili a všichni společně jsme se vydali do kempu, kde jsme měli možnost zchladit se v proudech řeky Vltavy a naobědvat se.

Poté jsme měli spoustu času, proto jsme hráli různé hry, například vybíjenou či softball, procházeli se nebo si povídali. Někteří z nás se nakonec rozhodli podívat do muzea lehkého opevnění, kde bylo k vidění vojenské nákladní auto a řopík z druhé světové války.

Nakonec jsme však znovu spočinuli na zastávce, nastoupili do přeplněného vlaku a vraceli se zpět do našeho malého městečka. Ve Vimperku jsme výlet zakončili výbornou pizzou.

Výlet se nám všem líbil, počasí nám přálo a vrátili jsme se v dobré náladě.

 

 

Tereza Hadová, 7. A