AKTUALITY

Praktické informace – co následuje, pokud Vaše dítě bylo v kontaktu s pozitivním pacientem

Na základě informace získané od osoby pozitivní na Covid-19 bylo Vaše dítě v kontaktu s pozitivní osobou dne 18. a 19. 10. 2021.

Kontaktujte telefonicky jeho praktického lékaře pro děti a dorost a sdělte mu, že Vašemu dítěti byla KHS nařízena domácí karanténa, jejíž délka se počítá 14 dnů od rizikového kontaktu – tj. nejméně do 2. 11. 2021.

Karanténu eviduje pediatr na základě Vaší telefonické komunikace s ním, po celou dobu karantény se dítě musí zdržovat pouze v místě adresy pobytu a musí omezit styk s ostatními osobami, nesmí ven, nesmí do školy!

V nejbližší době Vám přijde SMS zpráva s odkazem na sebetrasování, kde si sami můžete vystavit eŽádanku na PCR test. PIN a KÓD, který v SMS obdržíte je platný pouze 6 hodin. Pokud sebetrasování nestihnete vyplnit, bude Vás kontaktovat pracovník call centra a trasování s Vámi provede po telefonu. Při trasovacím hovoru si požádejte o vystavení eŽádanky.

PCR test bude absolvovat pouze jeden – a to  5. až 7. den od rizikového kontaktu, nejpozději
do 10. dne, pokud dítě nemá příznaky onemocnění. V opačném případě bude absolvovat test dříve, tzn. 1. až 5. den od kontaktu s pozitivně testovaným.

Objednání a informace o odběrových místech –  www.nempt.cz (příp. https://testovani.uzis.cz/ )

Bez předchozího objednání nelze vyšetření provést.

Na odběr nezapomeňte respirátor, kterým je nutné zakrýt ústa a nos po celou dobu pobytu v odběrovém místě, tedy i během čekání!

V případě negativního výsledku RT-PCR testu a absence klinických příznaků pediatr karanténu
po 14 dnech ukončí.

V případě, že test RT-PCR bude pozitivní, bude Vašemu dítěti nařízena ze strany pediatra 14denní domácí izolace (pracovní neschopnost) od data pozitivity. Domácí izolace pak bude ukončena po 14 dnech, pokud poslední 3 dny budou bez příznaků onemocnění. Na konci izolace se kontrolní testy již neprovádějí.

Výjimky z karantény:

V případě, že dítě/personál zařízení, již v posledních 180 dnech prodělalo onemocnění COVID-19 nebo bylo očkováno proti onemocnění Covid-19 (od dokončeného očkovacího schématu uplynulo nejméně 14 dní), NEBUDE mu nařízena karanténa za splnění podmínky, že osoba nemá příznaky onemocnění. Pokud vykazuje příznaky onemocnění, musí dodržovat karanténní opatření a objednat se na RT-PCR test.

 

Pravidla domácí karantény:

Dítě je povinno setrvat po dobu karantény v místě adresy pobytu!

Je nutné dodržovat pravidla osobní hygieny, především používat výhradně papírové kapesníky na jedno použití, vyhnout se v mezích možností úzkému osobnímu kontaktu s ostatními osobami. Rovněž je nutné oznámit při veškerých lékařských ošetřeních a vyšetřeních, při přijetí do zařízení poskytovatelů lůžkové péče, že dítěti byla nařízena karanténa.

 

Prosím sledujte zdravotní stav dítěte a v případě jakékoli změny, zejména v podobě kašle, zvýšené teploty, dušnosti, bolesti svalů, bolesti kloubů, distanční formou (tj. telefonicky/e-mailem apod.) kontaktujte pediatra, popřípadě jiného poskytovatele zdravotních služeb a řiďte se jeho pokyny.

Rodinní příslušníci a osoby sdílející společnou domácnost s tím, kdo je v karanténě, nemají uloženo žádné omezení. Mohou tedy dál chodit do zaměstnání nebo do školy.