AKTUALITY

Exkurze do Temelína

Už jste někdy byli v jaderné elektrárně Temelín? Je postavena na žulovém podkladu, kde nejsou žádné tektonické zlomy. Proto zde už tisíce let nebylo zemětřesení. I malé otřesy totiž mohou způsobit nepříjemnosti. (Míša a Monika)

Do vnitra Temelína nás nepustili. Okolí bylo střeženo kamerami a dvěma ploty s žiletkovými dráty. (Pepa a Anička) I přesto jsme ale viděli mohutné chladící věže, které dosahují výšky 155 metrů a každá z nich zabírá plochu velkou jako fotbalové hřiště. (Alena a Denisa)

Paní průvodkyně nás zavedla do kinosálu, kde krátce pohovořila o vzniku a fungování elektrárny. Po krátkém filmu nám rozdala speciální brýle 3D a koukali jsme na trojrozměrný  film o štěpné reakci atomů. V místnosti byla také prosvícená prosklená skříňka s černou deskou, nad níž byl zvláštní plyn, v němž zanechávaly stopy (čáry) jednotlivé druhy záření – alfa, beta, kosmické záření, … . Všechna tato záření jsou kolem nás. Všude. Ale my je nevidíme. (Denisa)

V zámečku bylo ještě několik místností. Například v jedné byla celá maketa elektrárny. Byly tam modely zařízení, které se v elektrárně používají pro výrobu elektřiny.

Exkurze se nám líbila. Dozvěděli jsme se spoustu nových věcí. Chtěli bychom se tam ještě někdy podívat.  (Mirek a Daniel)

Fotky z exkurze uvidíte zde »

žáci IX. A