AKTUALITY

Návštěva u indiánů

V pondělí 25.května 2009 třetí a čtvrté třídy vyrazily do indiánské vesnice a pevnosti lovců kožešin, která se nachází v malebném prostředí jižních Čech v Jaroticích u městečka Mirotice.

Po prohlídce indiánského muzea, kde jsou vystaveny přesné kopie předmětů denní potřeby původních obyvatel, jsme vyslechli zajímavé povídání o životě lovců kožešin a zajímavostech z doby osidlování Ameriky. Pak následovaly praktické ukázky střelby z pušky a předvedení dobového oděvu. Děti si mohly vyzkoušet, jak rozdělat oheň pomocí křesadla a kupky sena.

Po nahlédnutí do života indiánů si všichni mohli vyzkoušet praktické dovednosti formou soutěže. Děti soutěžily ve střelbě z luku, hodu lasem, nožem, tomahavkem a kopím. Někteří si vyzkoušeli i jízdu na koni. Během soutěžení si každý mohl prohlédnout krásnou krajinu z vyhlídkové věže.Také zde bylo ohniště, kde jsme měli možnost si opéci si vuřty.

Vyhodnocení soutěží a zpěv indiánské písně ukončily náš pobyt ve westernovém městečku Fort Hary a my jsme putovali dále do Mirotic. Zde jsme navštívili muzeum malíře Mikoláše Alše a loutkaře Matěje Kopeckého.

Domů jsme se vraceli sice trochu znavení, ale plní dojmů a krásných zážitků. Fotogalerie zde »

Petra Homolková