AKTUALITY

Den s vojáky

Dne 7. 6. 2010 proběhl pro žáky ZŠ TGM Vimperk v prostorách sportovního areálu Vodník Den s vojáky. Již po třetí připravil tento den VÚ ze Strakonic pod taktovkou manželů Daverných. Den byl zahájen cvičným poplachem včetně opuštění „ohroženého prostoru“ obou budov. Škola v parku byla opuštěna za 4 min. 20 s., budova 1. máje za 4 min. 37 s. do záložního evakuačního prostoru na hřišti obou budov. Poté se jednotlivé třídy postupně odebraly na Vodník, kde byla připravena stanoviště s vojenskou tematikou, zdravovědou, ukázkou zbraní a další techniky. Mezi poutavá stanoviště patřilo stanoviště v lese, jehož námětem bylo seznámení žáků se situací zvanou „přežití“. Vojáci se také věnovali zdravovědě a za pomoci různých maket a zdravotnických pomůcek vedli žáky k tomu, aby si uměli poradit s ošetřením různých druhů poranění. Mnohé z dětí na tomto stanovišti prokázaly dobré znalosti, které si přinesly ze školy.

Atraktivní místo pro děti byl také rybník Vodník, protože na něm byla pro jednotlivé skupiny zorganizována projížďka na raftu. Během pondělního dopoledne si žáci mohli prohlédnout vojenská auta i zevnitř, vyzkoušet si maskování v terénu, vlastnoručně si rozebírali i skládali zbraně, seznámili se s vojenskou radiotechnikou.

Všichni vojáci na stanovištích byli vůči dětem velice vstřícní a trpěliví, ochotně zodpovídali i mnohdy všetečné otázky dětí. Děkujeme všem z VÚ ze Strakonic za jejich ochotu spolupracovat s naší základní školou v rámci ochrany člověka za mimořádných situací a těšíme se na další setkání.

Dagmar Rückerová