AKTUALITY

5. prosinec v Masaryčce

5. prosinec – den, kdy sv. Mikuláš se svou družinou andělů obchází děti a obdarovává je sladkostmi a ovocem. Den, kdy se k této nebeské družině připojí i protipól nebe – zástupci pekelné mocnosti, kteří budí respekt i hrůzu a kterým nehodné děti slibují svoje napravení.

 

I v Masaryčce tato tradice zakotvila. Žáci 9. tříd se vypravili v maskách nebeských i čertovských mocností mezi děti na 1. stupeň ZŠ. Nutno dodat, že se na to velmi důkladně připravili a vybavili. Mikuláši obou skupin důstojně hovořili, andělé byli líbezní, utěšovali ty, kteří se báli, no a čerti? Byli strašidelní a bylo jich hodně. Deváťáci si zkrátka tento den nenechali ujít, vždyť se na to osm let těšili. Žáci v 1. – 4. třídách jim předvedli svůj připravený malý program, ti statečnější se nechali od čertů ušpinit a největší hříšníci slibovali polepšení. Na závěr byl každý žák obdarován perníkem. Dětí z 1. stupně, které tento den zůstaly doma, nebylo mnoho. I ony si tento den, i když s trochou strachu, chtěly užít.

Dagmar Rückerová

Fotogalerie zde »

 

Dopoledne v Masaryčce pokračovalo generální zkouškou na 2. adventní neděli, kdy ZŠ TGM rozsvěcuje svůj vánoční strom. Diváci se mají skutečně na co těšit. V programu se představí ty třídy a zájmové skupiny, které chtějí k předvánoční sváteční atmosféře přispět. Vznikla tak milá mozaika nápaditých scének, tanečků a hudebních vstupů, které potěší.

Přestože se jedná o akci ryze předvánoční, zvolili jsme netradiční závěr. Představíme vimperské veřejnosti naši školní rockovou hymnu, která byla vytvořena na počest 85. výročí založení Základní školy T. G. Masaryka ve Vimperku. Její nahrávka se zpěvem našich dětí vznikla 22. října 2014 v MěKS za režijního dohledu pana Tomáše Marka, autorkou je paní Michaela Dlouhá. Nahrávku doprovodí živým zpěvem všichni účinkující adventního podvečera a závěrečný ohňostroj.

Školní slavnosti se neobejdou bez podpory rodičů, takže i tentokrát připravuje Rada rodičů ZŠ TGM pro diváky občerstvení v podobě teplých nápojů a domácího pečiva, ozvučení zajišťuje studio Epigon. Součástí slavnosti je také charitativní akce na podporu vimperského útulku pro psy.

Držme si palce, ať má slavnostní rozsvícení vánočního stromu naší školy tak skvělou atmosféru, jakou měla generální zkouška.

Dagmar Rückerová