AKTUALITY

Exkurze ,,Grafitové doly Český Krumlov“

Exkurze Český KrumlovDne 4.5. jsme se třídy 9.B a 9.A vydaly do Českého Krumlova obhlédnout grafitové doly.V 8:00 ráno jsme odjížděli od školy směr Český Krumlov. Cesta nám uplynula rychle, do Českého Krumlova jsme přijeli okolo 9:30 hodin. A protože jsme prohlídku grafitových dolů měli domluvenou až na 10:30, tak nám paní učitelky dovolily jít se podívat po městě.

Když jsme se pokochali krásou města, vydali jsme se směrem ke grafitovým dolům. Museli jsme tam být o trochu dříve, abychom se stihli obléct do kombinéz a holínek. Ještě nám dali přilby a ně svítilny, abychom v té tmě viděli. Vypadali jsme celkem vtipně, ale slušelo nám to. Dolů do hloubky se jelo malým vláčkem. Ten vláček měl 3 vagonky po 4 místech na sezení. Nás se ale do 3 vagonků nacpalo 44 lidí.Když jsme se tam nacpali, mohli jsme vyjet. Cesta byla velice záživná a někdy až dokonce děsivá. Po 10 minutách divoké jízdy jsme konečně vystoupili. Dole byla docela zima a vlhko. Ale tyto skutečnosti překrývalo naše nadšení. Postupně jsme procházeli všechny části dolů a poznávali různé stroje pro těžbu grafitu. Po hodině chůze a plni nového poznání jsme konečně spatřili světlo, které vycházelo zvenku. Poté, co jsme vylezli ven, museli jsme si omýt holínky, protože byli celé zašpiněné od bahna.

Konečně oblečeni v našem civilním obleku jsme se vydali zpět do města, kde se konal náš 2. rozchod, tentokrát o něco delší. Nakoupili jsme si suvenýry a pokochali jsme se tím nádherným městem. Někdo navštívil bludiště a různé výstavy. Mohli jsme vidět i voskové figuríny. V 13:30 se mohlo jet domů, směrem na Vimperk. Protože jsme byli unavení, tak nás ani paní učitelky nemusely v autobuse napomínat. Ve 3 hodiny odpoledne jsme unaveni, ale plni nových poznatků, vystoupili z autobusu před naší školou.

A co nám dala tato exkurze? Myslím si, že to, že ani horníci nemají jednoduchý život.

Fotogalerii najdete zde.

Petra Fendrichová 9.B