AKTUALITY

Ústřední kolo olympiády v českém jazyce

 V termínu od 14. do 21. června jsem měla to štěstí zúčastnit se 50. ročníku ústředního kola OČJ, které ve formě týdenního soustředění probíhalo v chatkovém táboře Nežárka. Sjelo se sem kolem šedesáti nejlepších češtinářů z celé republiky a v průběhu týdne jsme měli za úkol vyřešit dvě gramatická zadání, napsat dva slohy a zpestřením nám byl minutový mluvní projev, jehož přípravou jsme směli strávit pouze tři minuty. Naše výkony hodnotila přísná porota, jíž předsedal Doc. RNDr. Karel Oliva, Dr. 

Byli jsme rozděleni do pracovních skupin podle původu, tudíž jsem připadla do skupiny Jih. Vedoucími nám byli studenti vysokých škol. Ve skupinách jsme tvořili táborové noviny a připravovali večerní program, jehož součástí bylo divadlo a hraní společenských her, každý večer jsme také hráli volejbal a na konci týdne jsme uspořádali turnaj. Měli jsme také besedu s reportérkou České televize Janou Peroutkovou a absolvovali jsme exkurzi ve firmě Algotech. Chodili jsme plavat do nedaleké pískovny a bavili jsme se lingvistickými vtipy.  

Celkové vyhlášení soutěže se výjimečně konalo na zámečku Emy Destinové ve Stráži nad Nežárkou. Vítězem 1. kategorie se stala má spolubydlící z jihomoravského kraje Terezie Němcová a zlatou medaili 2. kategorie získal Matěj Tvrz z Karlovarského kraje. Já sama jsem skončila 11., za což jsem velice vděčná a vážím si i cen, které jsme dostali. 

Na závěr se v kempu konal velký táborový oheň, u kterého jsme za hry na kytaru dlouho do noci zpívali a snažili jsme se užít si poslední zbyteček jedinečné atmosféry. 

Jsem velmi vděčná, že jsem se mohla něčeho takového zúčastnit. Našla jsem si tu spoustu nových přátel a vstoupila jsem do klubu OČJ, ten je totiž pro všechny óčéjáky, kteří chtějí do budoucna zůstat v kontaktu pro případ, že už se do ústředního kola znovu nedostanou. V létě bude klub pořádat čtrnáctidenní tábor v Suchdole nad Lužnicí, kam jsem se také přihlásila a už těším, až si tam nasbírám spoustu dalších nezapomenutelných zážitků. 

 

Zuzana Moravcová, IX. A