AKTUALITY

Den učitelů

Den učitelů Dne 29. 3. 2017 proběhla v sále Městského kulturního střediska slavnostní akce uspořádána u příležitosti Dne učitelů. Odbor školství, kultury a cestovního ruchu akci již tradičně pořádá pro pedagogy celého Vimperska. Při této příležitosti jsou oceňováni pedagogové na návrhy vedení škol, školských rad či obcí. Ocenění předávala starostka města Vimperk paní Jaroslava Martanová, pozvání přijali i někteří starostové okolních obcí. S gratulací a dárky od samosprávy Jihočeského kraje přišla RNDr. Jana Krejsová. Kulturní program v letošním roce měla na starost Mateřská škola Vimperk, ulice Mírová a pěvecký sbor ZŠ Smetanova Vimperk.

Ocenění pedagogové za ZŠ TGM Vimperk

Mgr. Jitka Ondřejová

Paní učitelka se přestěhovala z Chomutovska na Šumavu v roce 1993 a od té doby vyučuje na naší základní škole. Své žáky vždy vedla k preciznosti, důslednosti a motivovala je ke školní i mimoškolní zájmové činnosti. Zapojovala se do akcí pořádaných školou, připravovala se svými žáky vystoupení k tradičním školním akcím, jakým je např. rozsvícení vánočního stromu nebo školní slavnost pořádaná na konci školního roku. Paní učitelka byla na ocenění navržena za celoživotní pedagogickou práci.

Mgr. Margit Řeřichová

Lásku k výtvarné výchově získala paní učitelka pod vedením pana učitele Josefa Hodouše, šumavského malíře a pedagoga v základní škole i LŠU ve Vimperku. Vystudovala učitelství 1. stupně se specializací výtvarná výchova. Vyučovala žáky od 1. do 5. ročníku v oblasti základních předmětů daného ročníku, na 2. stupni vyučovala výtvarnou výchovu. Podílela se na výzdobě školy, výkresy či jiné práce jejích žáků získaly mnohá ocenění v místních i regionálních soutěžích. Zapojovala se do organizace školního plesu i přípravy vystoupení žáků školy. Paní učitelka získala ocenění u příležitosti celoživotní pedagogické práce a odchodu na zasloužený odpočinek.

Helena Musilová

Paní Musilová působila v organizacích, jež se věnovaly mimoškolní práci dětí a rozvoji zájmové činnosti mládeže. Organizovala soutěže pro žáky, připravovala letní prázdninové akce, vedla pohybovou a taneční výchovu pro všechny věkové kategorie, podílela se na kulturním dění ve Vimperku. Příkladem je festival Léto pod Boubínem, kdy její skupina mažoretek a dechovka Františka Kováře tento festival zahajovala. Své zkušenosti využila paní Musilová též v práci vychovatelky v ZŠ TGM Vimperk. Spolupracovala s pedagogy jak v oblasti zájmové činnosti, tak v oblasti vzdělávání. Se svým manželem vedla paní Musilová 31 let taneční kurzy, jejichž součástí byla též společenská výchova.

Oslava Dne učitelů v ZŠ TGM

Oslava Dne učitelů pro pedagogy, správní zaměstnance i bývalé zaměstnance proběhla 28. března 2017 v restauraci Stadion (Hamajda). Akce se účastnilo 54 zaměstnanců současných i bývalých, s gratulací k svátku pedagogů přišel vedoucí OŠKaCR Mgr. Zdeněk Kuncl. Ve svém vtipném i upřímném projevu připomněl své působení na ZŠ TGM jako žáka, připojil vzpomínky na své učitele a i jejich metody práce. Všechny přítomné uvítala zástupkyně ředitelky Mgr. Dana Toušlová, paní vychovatelka Alena Klausová připravila účastníkům velmi pěkné dárky v podobě obálek obsahujících magnetky s kresbami dětí. Vystoupení v podobě hezkých a čistě zazpívaných písní a milých textů pro přítomné připravily paní vychovatelky Lenka Malíková a Bronislava Desatová.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí správní zaměstnanci, bývalí spolupracovníci, zkrátka všichni, kteří jste přijali naše pozvání společně posedět u příležitosti Dne učitelů!

Období školního roku od 1. 9. do 30. 6. představuje přibližně 220 dní v procesu vzdělávání a zušlechťování našich žáků. Tento čas je zpestřen několika dny svátečními, mezi něž by měl patřit i Den učitelů, 28. březen, kdy se narodil J. A. Komenský. Působení na žáky i studenty považoval za nikdy nekončící proces výchovy a vzdělávání. Tvrdil, že „poznání zbavené morálního kontextu je prázdné a bezcenné. Tedy nejen věda, ale také étos, kultura a kultivace, nejen triumf rozumu, ale také všudypřítomnost svědomí.“

A tak se každodenně snažíme otevírat dveře žákům do oblasti českého jazyka, matematiky, cizích jazyků a základům dalších vědních i uměleckých oborů a přesvědčujeme je, aby vstoupili. Chceme, aby zdravili, neubližovali, pečovali o materiální hodnoty své i ostatních, uměli se dohodnout a slušně se chovat. Že z toho máme často pocit marnosti? Tak si připomeňme názor básníka Otokara Březiny z roku 1892.

„Učitelství je těžký robotný úřad vysilující duši, ochromující fantazii, pijící sílu z organizmu, děti přicházející do školy jsou zlé, svéhlavé, bludně vychované bytosti, rafinované, zlomyslné, zbloudilé a instinktivně nepřátelské,…“ I před 125 lety se učitel musel vyrovnávat každý den se situacemi, které ho přiměly začít myslet pesimisticky a negativně. V této souvislosti mi dovolte několik myšlenek žáků 9. ročníku:

  • 1) Učitel – to slovo mi nahání strach, ale asi není důvod, vždyť je to také jen člověk Snaží se pomáhat a naučit nás.
  • 2) Učitel slouží k tomu, aby nás něco naučil a také ke ztrátě času pro žáky. Může sloužit k vydělávání peněz, pro někoho k „pruzení“, pro někoho k pomáhání. Když nás má něco naučit, žáci projevují neochotu, ale on přesto neustoupí. To je pravý učitel, dokáže naučit za jakýchkoli podmínek. I kdyby třeba hořelo, učitel dokáže naučit, jak rychle zmizet ze školy.
  • 3) Zaslechl jsem, že dnešní učitelé zrazují cestu vytyčenou Komenským. Nelze takto odsoudit všechny, neboť takový pytel povinností by neunesl ani „světahor“. Přeji učitelům nervy z oceli, mozek ze rtuti a dobré nápady. Opravdu dobrý učitel nevyzývá svého žáka, aby vstoupil do chrámu jeho moudrosti, spíše hledá jeho vlastní cestu.
  • 4) Den učitelů se snadno zamění se dnem mučitelů. Ale doopravdy to takhle není. Den učitelů je tu proto, aby se před učiteli smeklo kloboukem. Protože ani ten nejdrsnější bachař ve vězení by kolikrát tu drzou havěť, kterou učí bezbranní učitelé, neukočíroval. Učitelé, i když se to nezdá, jsou citliví lidé. Vzdávám jim hold. I když se zkratka DU nenápadně shoduje se zkratkou pro domácí úkoly, přeji všem učitelům, aby ve škole s námi ve zdraví přežili.

Vidíte? Pesimismus není na místě. Vím, že myslet pozitivně není vždy snadné. Mám však za to, že úspěšný bude ten, kdo přemůže sám sebe.

Blahopřeji Vám ke Dni učitelů a děkuji za vše, co pro naše žáky děláte. Přeji všem zaměstnancům ve třídě, v jídelně, v kanceláři i při úklidu všechno nejlepší.

Buďme zajedno s Eduardem Bassem: „Ať už říkají cokoli, ve skutečnosti mají učitelé i žáci školu rádi: jsou tam přestávky.“

Fotogalerii najdete zde.

Dagmar Rückerová